Отбранителност – признаци и причини

С термина „отбранителност“ (defensiveness на английски език) се означават определено чувство и вид поведение. Отбранителното усещане обикновено се поражда, когато смятаме, че някой ни критикува и то води до това да изпитваме срам, тъга и гняв. В резултат на това чувство възниква отбранителното поведение, а то се изразява в сарказъм, упорито мълчание или критика към другия.

За какво служи отбранителността

Отбранителното поведение има за цел да ни разсее от усещането за срам или нараняване. Вероятно не осъзнаваме това, но то служи, за да привлече нашето внимание към недостатъците на другия, така че по време на дискомфортния момент да харесваме себе си по-силно.

За кратко това поведение може да ни помогне да се почувстваме по-добре, но в дългосрочен план то може да има обратен ефект.

Когато изтъкваме недостатъците на другия човек в опит да „коригираме“ усещането, че сме атакувани, ние всъщност го пращаме в същия режим на отбранителност. По този начин двамата навлизаме в омагьосан кръг, който може и да не осъзнаваме, но и от който много трудно се излиза.

Признаци на отбранителност

Ако не сте сигурни дали имате отбранително поведение, прегледайте списъка по-долу. Замислете се за следното: когато ви се струва, че някой ви критикува, случва ли се да правите нещата от този списък?

 • Спирате да слушате другия.
 • Започвате да се оправдавате.
 • Обвинявате другия.
 • Почвате да говорите за минали погрешни действия на другия.

Причини за отбранителност

Ако сте разпознали това у себе си, може би се чудите откъде е дошло, как се е зародило и защо го има. Ето някои от по-обичайните причини за това човек да се чувства и държи отбранително.

 • Усещане за несигурност или страх. Например, ако като малки сте били обект на тормоз, може да се превърнете в човек, който тормози другите, за да се чувствате по-силен и това да ви създава усещане за сигурност.
 • Тревожност или неспособност да бъдете асертивни. Ако нямате умения за асертивност или имате социална тревожност, това може да се преобразува в отбранително поведение.
 • Чувство за срам или вина. Ако изпитвате вина или срам по темата или някой повдигне подобна тема, може да отвърнете с отбранително поведение.
 • Укриване на истината. Може да заемете отбранителна позиция, ако се опитвате да прикриете истината за нещо или ако лъжете.
 • Реакция към атаки срещу характера или поведението ви. Ако ви се струва, че се налага да оправдавате действията си или някакъв аспект от характера си, може да отговорите отбранително.
 • Усещането, че не можем да извършим дадена промяна. Ако някой посочи част от характера ни, която искаме да променим, но не можем, тогава е вероятно да отговорим с отбранително поведение.
 • Заучено поведение. Отбранителното поведение може също така да бъде научено от родител или партньор като отношение към другите.

Важно е да разберем, че отбранителното поведение е обусловено психологически, а не е резултат от биологични или химични причини. То е начин на реакция, който обичайно се корени в житейския опит или даден социален контекст. Това е важно, защото означава, че можем да го променим и да подобрим качеството си на общуване и живот.