Газлайтинг – какво представлява

Газлайтинг е термин, пробил си път в приложната психология след успешната пиеса на Патрик Хамилтън от 1938 г., озаглавена Gas Light. Историята е екранизирана няколко пъти в годините след публикуването и разказва за съпруг, който мами жена си и я манипулира, така че тя да се усъмни в разума и преценката си. Едно от нещата, които прави, е периодично да притъмнява газените лампи в дома им. Когато тя му казва, че осветлението ѝ се струва по-приглушено от обикновено, той отрича това да е така. По този начин, съпругата почва да приема, че нещо не е наред с нея.

Как действа газлайтингът
Той се появява в лични и професионални връзки и манипулаторът атакува своята жертва в ядрото на нейната личност – усещането на идентичност и собствена ценност. Газлайтингът е форма на психологическо насилие, което кара човек да поставя под съмнение собственото си възприятие на действителността.
Чрез газлайтинг жертвата нарочно бива подтиквана и поддържана извън равновесие като така се разрушава самоуважението с цел манипулаторът да установи власт и контрол над нея. За разлика от открития тормоз на т.нар. „побойници“ (bullies), тук подходът обикновено е подмолен и недоловим.

Кой го използва
Хора, които манипулират другите по този начин, включват, но не само: нарцисисти, хора с антисоциално разстройство, сексуални насилници, измамници, политици, расисти, водачи на различни култове, токсични шефове, домашни насилници, изнасилвачи и агресивни или изневеряващи партньори.

До какво води
Този вид психологически тормоз може да доведе до тревожност, депресия и пост-травматичен стрес. Може да причини хроничен психологически стрес и така да увреди физическото ни здраве след време. Но още преди това лесно се забелязва загуба на самоуважение, ниска самооценка, липса на увереност в собствените сили и стойност, колебание и страх пред нови начинания. Всички тези затруднения, дори да не се изразят с клинична картина и да не доведат до сериозни увреждания, ни пречат да живеем пълноценно и да се наслаждаваме на ежедневието си.