Газлайтинг – как да го разпознаем

Любими техники на газлайтърите

    • Лъжат

дори за неща, за които сте убедени, че знаете със сигурност. Вие имате доказателства, но те настояват на лъжите си. Понякога лъжат нахално, а друг път – съвсем умело и прикрито. Може да ви кажат, че „не помнят“, когато това не им отърва.
Извъртат и сменят темата като задават друг въпрос или ви атакуват с изказвания като:
„Въобразяваш си.“
„Никога не съм казвал/правил такова нещо.“
„Сигурно си сънувал.“
„Не знам за какво говориш.“
„Не си спомняш правилно.“

    • Проектират

върху вас собствените си недостатъци и поведения. „Проекцията“ е защитен механизъм, при който човек отрича отрицателни черти у себе си и обвинява другите, че ги притежават и показват. Чрез проекцията човек се чувства като невинна жертва на лошото отношение или качества на другите и така заобикаля собствената си виновна съвест. Манипулаторът ще ви обвини, че правите нещата, които реално той прави. Например ако обвините някого, че ви тормози и е агресивен, може да чуете:
„Ти си този, който крещи и е извън контрол.“

    • Омаловажават

вас и начина, по който се чувствате. Ще чуете неща като:
„Твърде си чувствителен/лна.“
„Драматизираш.“
„Преиграваш.“
„Аз просто се шегувам, защо го приемаш толкова сериозно?“
Манипулаторът ще отиде при вашите близки и приятели, за да сподели с тях загрижено, че с вас нещо не е наред, че е необходима тяхната помощ. По този начин ще ги отдалечи от вас, ще ви изолира и ще ги привлече на своя страна.
В професионална среда, манипулаторът ще ви изключи от получаването на важни имейли или съобщения, ще пропусне да ви покани на важни срещи и няма да ви съобщи за решения, които имат значения за вас и работата ви. После ще отрече това като каже, че е случайно или маловажно и ще ви изкара параноичен или завистлив.

    • Подкопават

авторитета или репутацията ви като се фокусират върху недостатъците и грешките ви. Манипулаторът изтъква ваши слабости пред другите – например обяснява, че не сте особено добър родител пред децата ви. При друг сценарий може да ви убеди да си купите нещо луксозно и след това да ви критикува за това как харчите парите си. Полека-лека върви към това да ви убеди, че сте некомпетентен и е по-добре за вас да оставите нещата в неговите ръце.

    • Обвиняват

вас за тормоза, който прилагат. Когато заговорите за начина, по който се държат, те ви контраатакуват и ви казват, че вината е у вас. Един от любимите им трикове е да обърнат внимание на тона на гласа ви или интонацията, или думите, които използвате, вместо на фактите и самата ситуация. Ще ви обвинят, че сте „негативни“, а също ще припомнят стари случки, в които сте направили нещо не по вкуса им.

Манипулаторите разбира се прилагат тези прийоми в комбинация и е трудно да определите какво точно правят в момента. Това и не е нужно, защото както и да наричаме техниките им, те водят до едно – убеждават ви, че нещо не е наред с вас.