Експертите говорят: за неуверените хора

7 токсични фрази, които те използват и как да се справим с тях

Stefan Falk – международно-признат бизнес коуч и експерт по трудова психология, споделя някои типични фрази, по които да разпознаем, че си имаме работа със силно неуверен човек на работното място, както и някои съвети за това как да се справим с това.

Оригиналната статия е публикувана на 11 май 2023 г електронно на този адрес.

Когато неуверените хора усетят, че наближава промяна, има неща, които те задължително казват:

 1. „Нямам време за това. Другите ми приоритети са по-важни.“

  Проблемът обикновено не е в недостига на време, а в това, че не знаят как да го управляват ефективно. Рядко имат ясни или добре обмислени стратегии как да подреждат по важност задачите си.

 2. „Вече съм опитвал/а това [или нещо подобно], но не се получи.“

  Често това си е чиста лъжа. Неуверените хора не опитват нови неща. В най-добрия случай предимно говорят за това как ще опитат нещо ново.

 3. „Това е просто начин управлението да съкрати работни места.“

  Неуверените хора, които не смятат, че са оценени на работното си място, може да станат параноични. Може да подозират, че някой, най-вече от ръководството, цели да ги уязви.

 4. „Това е глупава идея. Всичко си работи добре, както си е в момента.“

  Когато неуверените хора реагират остро и с пренебрежение към някоя нова инициатива, това може да е знак, че осъзнават, че ще трябва да вложат повече усилия в работата си и се чувстват застрашени от тази перспектива.

 5. „За другите това може и да работи, но при мен не.“

  Неуверените хора обичат да раздуват това колко са уникални и колко специални са нещата, свързани с тяхната работа.

 6. „Не може ли да се измисли нещо друго? Това някак си не го усещам.“

  Обикновено това е опит да се забави или напълно да се избегне истинска промяна или подобрение. Алтернативният вариант, който предлагат неуверените хора, най-често е просто продължение на досегашното поведение.

 7. „Очевидно е, че на когото му е хрумнала тази идея, няма никаква представа от сложността моята работа.“

  Ако някой твърди, че това, което върши, е твърде трудно и не може да бъде схванато от някой друг, това просто означава, че самият той не схваща напълно работата си. Или пък, че избягва прозрачността, понеже има какво да крие.

И така – как да се отнасяме с неуверените хора

Най-важното е да развием у себе си съчувствие за неуверените колеги. Мрачните и негативни мисли за тях няма да ни помогнат изобщо.

Трябва да намерите баланс между показването на подкрепа и упражняването на т.нар. „сурова любов“. Да поддържаме усещане за позитивизъм и спокойствие, но да не показваме, че ни е мъчно за тях. Неуверените хора често реагират без изобщо да се замислят по-задълбочено или да разбират на какво точно реагират.

Ако получат само утешителна реакция от вас, това може да ги убеди, че са прави да се чувстват уплашени или настръхнали, без изобщо да се запитат защо.

Не приемайте оправдания. Това само ще ги улесни да се „вкопаят“ още повече в своето мислене и поведение. Вместо това, следвайте ето тази мантра: „Оправданието е твърдение, а всяко твърдение трябва да бъде доказано.“

Задавайте въпроси, за да „пробиете“ аргументите им и да ги накарате да осъзнаят кое е действително вярното в момента. Това може да им помогне да видят, че техните оправдания може би им пречат да постигнат това, което е по силите им, ако се изправят срещу страховете си.