Експертите съветват: Използване на готови сценарии при разговор с манипулатор

Може да звучи сковано и грубо, но наистина работи

Основните точки:

  • Сценариите са предварително заучени реплики, които отнемат емоцията от напрегната ситуация.
  • Сценариите намаляват негативните резултати, които произтичат от манипулативни комуникации.
  • Манипулаторите гледат на комуникацията просто като средство за постигане на цел, за да придобият нещо, което искат от някой друг.

В най-добрия случай общуването с манипулатор е предизвикателство. Повечето умели манипулатори гледат на комуникацията единствено като средство за постигане на тяхната цел – а именно да получат от някого нещо, което искат. В тези ситуации комуникацията е игра, в която е важна победата, а не междуличностната динамика.

Когато доверието, взаимното уважение и емпатията – основните елементи на здравословната комуникация, бъдат оставени настрана при междуличностните взаимодействия, резултатите може да са опустошителни. Липсата на умения за здравословна комуникация може да доведе до прекалено драматични реакции, обидни коментари и ескалиране на напрежението.

Манипулаторите обикновено са умели в определен тип комуникация

Манипулаторите могат да са доста умели в някои аспекти на общуването. Налага се да бъдат, защото трябва да използват общуването ефективно, за да постигнат целите си. Тези компетенции обикновено включват умението бързо да разчитат емоциите и реакциите на другите хора, да знаят кои „бутони да натиснат“, за да получат желаната от тях реакция и сръчно да завъртят разговора така, че да върви в желаната от тях посока. Да знаем как да отговорим на манипулаторите може да ни спести много главоболия, а понякога и да сложи край на нездравословни ситуации преди да излязат извън контрол.

Комуникацията е деликатно и сложно умение, което изисква финес и много бързо може да се обърка. В отношения, които не са реципрочни, особено като са манипулативни, има основни комуникационни умения, които ще помогнат да се намалят негативните резултати. Сценариите представляват точно определени диалози, предварително планирани за конкретни ситуации и могат да са извънредно полезни при общуване с манипулатор.

Сценариите като инструмент на комуникацията

Сценарият премахва догадките в комуникацията. Когато един манипулатор изпитва нашите граници, за да получи, каквото иска, използването на сценарий вместо емоционална реакция на момента е не просто удобно, но и отнема напрежението от нас. Когато си общуваме с манипулатор, постигането на дистанция ни дава възможност да си поемем въздух и е жизненоважно за поддържането на самоконтрола.

В момента на използване сценариите може да дават усещане за изкуственост. В крайна сметка те са внимателно репетирани и специално създадени да паснат на определени ситуации. Истината е, че те са много далеч от естествената емоционална комуникация и за това си има причина. Сценариите могат да осигурят буфер между нас и манипулатора, докато опитите да се свържем на емоционално ниво обикновено имат обратен ефект. Също така сценариите очертават нашите граници кратко и ясно.

Основни сценарии, които можем да използваме с манипулаторите

Макар да са полезни, сценариите изискват отдаденост и планиране. Не могат да се разработят на момента. За да изработим ефективен сценарий, трябва да си помислим какъв разговор може да се развие, да определим от какво ще имаме нужда във всяка възможна ситуация и да си запишем конкретен отговор за всяка ситуация. Трябва да запомним отговора и да го повторим, когато е необходимо. Ето няколко често срещани ситуации и сценарии, които може да са ни от полза:

  • Когато опитвате да кажете „Не“ на манипулатора: Репликите ви трябва да са кратки и уважителни. „Благодаря, но не.“ Или „Реших да не …“ – това дава на „Не“ по-учтиво звучене, докато в същото време вие твърдо си стоите на позицията.
  • Когато отговаряте на манипулатор, който ви омаловажава или обижда: Думите ви трябва да са без емоция, за да се избегне ескалацията на ситуацията, чрез което ставате жертва на желанието на манипулатора да „натиска бутоните“ ви. „Моля, спрете да ме тормозите.“ Или „Както казах няколко пъти вече, няма да говоря за това с Вас.“ Тези изречения ще поставят граници без да намесват емоциите.
  • Когато манипулаторите лъжат за неща, които сте направили или казали: Отработете ситуацията по начин, който не оставя място за спорове. „Знам какво чух (видях) и няма да разговарям повече за това.“ може да помогне да покажете ясно, че не приемате лъжата им и няма да хабите повече енергия в спорове с тях.
  • Когато манипулаторът се опита да ви прехвърли вината: Запазете спокойствие, докато вътрешно си припомняте какво се случва. „Не приемам твоето тълкуване на ситуацията и няма да я обсъждам повече с теб“ или „Ти носиш отговорност за собствените си решения и поведение“ ще ви предпазят от това да бъдете въвлечен в обяснения защо и как на техните обвинения като в същото време си запазите мнението непроменено, вместо да започнете да се съмнявате.
  • Когато манипулаторът използва чувството за вина, за да ви накара да направите нещо против волята си: Репликите трябва да са твърди и неподатливи. „Няма да отговарям на ултиматуми.“ или „Вече ти отговорих за това.“ подчертава границите ви и напомня на манипулаторите, че някои тактики просто не ви действат.

Ключът е в постоянството

Ключът към успешното използване на готови сценарии е да елиминирате емоцията от общуването и да сте склонни да повтаряте тези сценарии толкова пъти, колкото е нужно. Манипулаторите – особено онези, които не са свикнали вие да отговаряте по този начин, ще се опитат да ви притиснат в началото, за да опипат почвата. Така че от жизнено значение е да не отстъпвате.

Сценариите под формата на заучени реплики може да звучат грубо, но в действителност те премахват горивото от един опасен пожар и ви позволяват да общувате по-спокойно. Ако проявите постоянство и вашите сценарии не оставят място за шикалкавене, манипулаторите в крайна сметка ще спрат да се занимават с вас. Така вие ще усетите облекчение и обновена енергия, която можете да ангажирате по-добре от това да спорите с някой, който не се интересува от вашите нужди.

Линк към оригиналната статия: https://www.psychologytoday.com/us/blog/stress-fracture/202311/how-to-use-scripts-when-communicating-with-a-manipulator.